Microsoft Excel – Set 3

Posted by: | Published: Thursday, January 21, 2016 | Categories:
This is 3th set of Multiple Choice Questions in the category of Microsoft Excel. In this set there are 30 MCQ Questions related to Microsoft Excel and four options for each questions but only one options is the correct answer. Guess your answer first and check with given correct answer. Correct answers of these Questions are given end of this question set.


1. Comments put in cells are called …..
A. Smart Tip
B. Cell Tip
C. Web Tip
D. Soft Tip

2. Comments can be added to cells using …..
A. Edit -> Comments
B. Insert -> Comment    
C. File -> Comments
D. View –> Comments

3. Which menu option can be used to split windows into two?
A. Format -> Window
B. View -> Window-> Split
C. Window -> Split
D. View –> Split

4. Getting data from a cell located in a different sheet is called….
A. Accessing
B. Referencing
C. Updating
D. Functioning

5. Which of the following is not a valid data type in Excel?
A. Number
B. Character
C. Label
D. Date/Time

6. Which elements of a worksheet can be protected from accidental modification?
A. Contents
B. Objects
C. Scenarios
D. All of the above

7. A numeric value can be treated as label value if …… precedes it.
A. Apostrophe (‘)
B. Exclamation (!)
C. Hash (#)
D. Tilde (~)

8. Concatenation of text can be done using
A. Apostrophe (‘)
B. Exclamation (!)
C. Hash (#)
D. Ampersand (&)

9. Which area in an Excel window allows entering values and formulas?
A. Title Bar
B. Menu Bar
C. Formula Bar
D. Standard Tool Bar

10. Multiple calculations can be made in a single formula using…..
A. Standard Formulas
B. Array Formula
C. Complex Formulas
D. Smart Formula

11. An Excel Workbook is a collection of …….
A. Workbooks
B. Worksheets
C. Charts
D. Worksheets and Charts

12. What do you mean by a Workspace?
A. Group of Columns
B. Group of Worksheets
C. Group of Rows
D. Group of Workbooks

13. MS-EXCEL is based on ……….?
A. WINDOWS
B. DOS
C. UNIX
D. OS/2

14. In EXCEL, you can sum a large range of data by simply selecting a tool button called …..?
A. AutoFill
B. Auto correct
C. Auto sum
D. Auto format

15. To select an entire column in MS-EXCEL, press?
A. CTRL + C
B. CTRL + Arrow key
C. CTRL + S
D. None of the above

16. To return the remainder after a number is divided by a divisor in EXCEL we use the function?
A. ROUND ( )
B. FACT ( )
C. MOD ( )
D. DIV ( )

17. Which function is not available in the Consolidate dialog box?
A. Pmt
B. Average
C. Max
D. Sum

18. Which is not the function of “Edit, Clear” command?
A. Delete contents
B. Delete notes
C. Delete cells
D. Delete formats

19. Microsoft Excel is a powerful………..
A. Word processing package
B. Spreadsheet package
C. Communication S/W Package
D. DBMS package

20. How do you rearrange the data in ascending or descending order?
A. Data, Sort
B. Data, Form
C. Data, Table
D. Data Subtotals

21. Which Chart can be created in Excel?
A. Area
B. Line
C. Pie
D. All of the above

22. What will be the output if you format the cell containing 5436.8 as ‘#,##0.00’?
A. 5,430.00
B. 5,436.80
C. 5,436.8
D. 6.8

23. How do you display current date and time in MS Excel?
A. date ()
B. Today ()
C. now ()
D. time ()

24. How do you display current date only in MS Excel?
A. date ()
B. Today ()
C. now ()
D. time ()

25. How do you wrap the text in a cell?
A. Format, cells, font
B. Format, cells, protection
C. format, cells, number
D. Format, cells, alignment

26. What does COUNTA () function do?
A. counts cells having alphabets
B. counts empty cells
C. counts cells having number
D. counts non-empty cells

27. What is the short cut key to highlight the entire column?
A. Ctrl+C
B. Ctrl+Enter
C. Ctrl+Page Up
D. Ctrl+Space Bar

28. In the formula, which symbol specifies the fixed columns or rows?
A. $
B. *
C. %
D. &

29. Excel displays the current cell address in the ……….
A. Formula bar
B. Status Bar
C. Name Box
D. Title Bar

30. What is the correct way to refer the cell A10 on sheet3 from sheet1?
A. sheet3!A10
B. sheet1!A10
C. Sheet3.A10
D. A10


Answers
1 – B / 2 – B / 3 – C / 4 – B / 5 – B / 6 – D / 7 – A / 8 – D / 9 – C / 10 – B

11 – D / 12 – D / 13 – A / 14 – C / 15 – D / 16 – C / 17 – A / 18 – C / 19 – B /20 – A

21 – D / 22 – B / 23 – C / 24 – B / 25 – D / 26 – D / 27 – D / 28 – A / 29 – C / 30 – A


Previous
Next Post »

আপনার কোন কিছু জানার থাকলে কমেন্টস বক্স এ লিখতে পারেন। আমরা যথাযত চেস্টা করব আপনার সঠিক উত্তর দিতে। ভালো লাগলে ধন্যবাদ দিতে ভুলবেন না।
- শুভকামনায় ওয়েব স্কুল বিডি
ConversionConversion EmoticonEmoticon