Analytical Ability for Bank Exams (Part 2)

Posted by: | Published: Thursday, July 21, 2016 | Categories:
ওয়েব স্কুল বিডি : সুপ্রিয় শিক্ষার্থী বন্ধুরা, শুভেচ্ছা নিয়ো। আজ তোমাদের Bank Recruitment Exam থেকে English ধারণা নিয়ে আলোচনা করা হলো

অনলাইন এক্সামের বিভাগসমূহ:
জে.এস.সি
এস.এস.সি
এইচ.এস.সি
সকল শ্রেণির সৃজনশীল প্রশ্ন (খুব শীঘ্রই আসছে)
বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি (খুব শীঘ্রই আসছে)
বিসিএস প্রিলি টেষ্ট

Analytical Ability for Bank Recruitment Exams (Part 2)

Analytical Ability Questions and Answers:
http://www.webschoolbd.com/

Analytical Ability (1): Six reviewers (Rahim, Karim, Bidhan, Samina, Joseph, and joyoti) will review four books namely Mystery, Drama, Comedy and Tragedy according to the following conditions.
  • Each reviewer reviews exactly one book, and each book is reviewed by at least one of the six reviewers.
  • Bidhan reviews the same book as Rahim.
  • Jyoti reviews the same book as exactly one other reviewer.
  • Karim reviews Mystery.
  • Samina reviews either Mystery or else Tragedy.
  • Bidhan Does not review Tragedy.

1) Which one of the following is a complete and accurate list of the books each of which could be the book that Jyoti reviews?
A) Mystery, Drama
B) Drama, Comedy.
C) Mystery, Drama, Comedy, Tragedy.
D) Drama, Comedy, Tragedy
E) None of the above.
Correct Answer: C

2) Which one of the following can be true?
A) Rahim and Karim review Mystery.
B) Jyoty reviews Drama and Rahim reviews Comedy.
C) Karim and Samin areview Mystery.
D) Joseph reviews Tragedy and Jyoti reviews Mystery.
E) None of the above
Correct Answer: B

3) Jyoti can review any of the following except:
A) Mystery with Karim
B) Mystery with Joseph
C) Drama with joseph
D) Comedy with Josept
E) None of these
Correct Answer: B

4) If Joseph reviews the same book as exactly one other reviewer, which one of the following complete and accurate list of the books any one of which could be the book that these two reviewers review?
A) Mystery, Drama
B) Mystery, Comedy
C) Drama, Comedy
D) Mystery, Comedy, Tragedy
E) None of the above
Correct Answer: C

5) If Jyoti reviews Comedy, which of the following must be true?
A) Bidhan reviews Drama.
B) Samina reviews Comedy
C) Josepth reviews Mystery
D) Joseph reviews Drama
E) None of the above
Correct Answer: A

Analytical Ability (2):  In a post flood rehabilitation program a student leader in DUCSU is assigning oral saline making duty to volunteer students for each day, Monday through Friday, during a single week, exactly five volunteers Julia, Kalam, Linea, Meene, and Nargis are available. The student leader must assign exactly two volunteers to work each day of that week according to the following conditions.
  • Each of the volunteers must at least once
  • None of the volunteers can work on three consecutive days.
  • Kalam must work on Monday.
  • Meena must work on Thursday and on Friday.
  • Julia cannot work on any day on which kalam works.

1) Any of the following volunteers could be assigned to work on Wednesday EXCEPT.
A) Julia
B) Kalam
C) Lina
D) Meena
E) None of the above
Correct Answer: D

2) If Julia is assigned to work on exactly three days of the week, those days must include.
A) Monday and Wednesday
B) Tuesday and Wednesday
C) Tuesday and Friday
D) Wednesday and Friday
E) None of the above
Correct Answer: C

3) If kalam is assigned to work on exactly four days of the week, which of the following could be the pair of volunteers assigned to work on Wednesday?
A) Julia and Lina 
B) Julia and Meena
C) Kalam and Lina
D) Kalam and Nargis
E) None of the above
Correct Answer: A

4) If Julia is assigned to work whenever and only when Meena is assigned to work, which of the following could be true?
A) Julia is assigned to work on Monday.
B) Julia is assigned to work on Wednesday.
C) Kalam is assigned to work on Friday.
D) Nargis is assigned to work on Friday.
E) None of the above
Correct Answer: D

5) If each volunteer is assigned to work exactly twice, which of the following must be true?
A) Either Julia or kalam is assigned to work on at least one of the days on which Meena is assigned to work.
B) Kalam is assigned to work on both of the days on which Lina is assigned to work.
C) Lina is assigned to work on Tuesday.
D) Lina is assigned to work on one of the days on which Kalam is assigned to work and on one of the days on which Julia is assigned to work.
E) None of the above.
Correct Answer: A


অনলাইন এ ক্লাস করুন একদম ফ্রী. …
প্রতিদিন রাত ৯টা থেকে ১০.৩০টা পর্যন্ত
Skype id - wschoolbd



Previous
Next Post »

আপনার কোন কিছু জানার থাকলে কমেন্টস বক্স এ লিখতে পারেন। আমরা যথাযত চেস্টা করব আপনার সঠিক উত্তর দিতে। ভালো লাগলে ধন্যবাদ দিতে ভুলবেন না।
- শুভকামনায় ওয়েব স্কুল বিডি
ConversionConversion EmoticonEmoticon