Analytical Ability for Bank Exams (Part 1)

Posted by: | Published: Thursday, July 21, 2016 | Categories:
ওয়েব স্কুল বিডি : সুপ্রিয় শিক্ষার্থী বন্ধুরা, শুভেচ্ছা নিয়ো। আজ তোমাদের Bank Recruitment Exam থেকে English ধারণা নিয়ে আলোচনা করা হলো

অনলাইন এক্সামের বিভাগসমূহ:
জে.এস.সি
এস.এস.সি
এইচ.এস.সি
সকল শ্রেণির সৃজনশীল প্রশ্ন (খুব শীঘ্রই আসছে)
বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি (খুব শীঘ্রই আসছে)
বিসিএস প্রিলি টেষ্ট

Analytical Ability for Bank Recruitment Exams (Part 1)

Analytical Ability Questions and Answer:
http://www.webschoolbd.com/

Analytical Ability (1): Karim, Liza, Mita, Nader, Pintu, Qazi, Rana, Sony, Tushar, and Wahed are the only ten member of consumer banking division of a bank. There is a proposal to form a team from within the members of the division, subject to the following conditions: 
  • A team must include exactly one among Pintu, Rana and Sony.
  • A team must include either Mita or Qazi, but not both.
  • If a team includes Karim, then it must also include Liza and Vice Versa.
  • If a team include one among Sony, Tushar and Wahed then it must also include the other two.
  • Liza and Nader cannot be members of the same team.
  • Liza and Tushar cannot be members of the same team.
The size of a team is defined as the number of members in the team.
1) What would be the size of the largest possible team?
A) 4
B) 5
C) 6
D) 7
E) None of these
Correct Answer: B

2) What could be the size of a team that includes Karim?
A) only 2
B) 3 or 4
C) 2 or 3
D) Only 4
E) None of these
Correct Answer: D

3) Who cannot be a member of team of size 3?
A) Liza
B) Qazi
C) Nader
D) Mita
E) None of these
Correct Answer: A

4) Who can be a member of a team of size 5?
A) Rana
B) Liza
C) Mita
D) Pintu
E) None of these
Correct Answer: C

Analytical Ability (2): Air Force Planes – W,X,Y and Z are supposed to leave from a base on a special mission. The Planes will return to the base after completing their respective missions. However, it was decided that W should depart before x and y should depart before z.

1) Give the restrictions mentioned above, each of the following is a possible sequence in which the four planes can depart Except
A) W, X, Y, Z 
B) W, Y, X, Z
C) W, Y, Z, X
D) Y, W, Z, X
E) Y, X, W, Z
Correct Answer:  E

2) There would be exactly one order in which the four planes would depart if it were determined that
A) Z should depart before W
B) W should depart before Y
C) W should depart before Z
D) Y should depart before X
E) Z should depart before X
Correct Answer: A

3) If the time required to complete the missions are equal, it must be true that
A) W will return to the base before Y.
B) W will return to the base before Z.
C) X will return to the base before Y.
D) Y will return to the base before Z.
E) Y will return to the base before X
Correct Answer: D

4) Which of the following pairs of additional determinations would NOT conflict with the conditions initially determined?
A) W should depart before Y, and Z should depart before W.
B) X should depart before Y, and Y should depart before W.
C) X should depart before Y, and Z should depart before W.
D) X should depart before X, and Z should depart before W.
E) W should depart before x, and Y should depart before X.
Correct Answer:  E

Analytical Ability (3): Rahim, Karim & Babul are three brothers. They always answer every questions with two statements. One is always true, the other is always false. When asked about who broke a table lamp, the following answers were received.

Rahim: I did not do it. Karim did not do it.
Karim: I did not do it. Babul did not do it.
Babul: I did not do it. I do not know who did it.

1) Who broke the lamp?
A) Rahim
B) Karim
C) Babul
D) Neither of these three
E) Cannot be determined
Correct Answer:  B

You want to speak to the eldest brother. You also notice that Rahim is wearing a green shirt. When you asked them who is the eldest brother you received the following answers:

Rahim: I am not Babul’s brother. The eldest brother were a red shirt.
Karim I am wearing a blue shirt. I am the eldest brother.
Babul: I am Rahim’s brother. Karim is the eldest brother.

2) Who is the eldest brother?
A) Rahim
B) Karim
C) Babul
D) Cannot be determined 
E) Either of Rahim or Babul
Correct Answer: C


অনলাইন এ ক্লাস করুন একদম ফ্রী. …
প্রতিদিন রাত ৯টা থেকে ১০.৩০টা পর্যন্ত
Skype id - wschoolbd



Previous
Next Post »

আপনার কোন কিছু জানার থাকলে কমেন্টস বক্স এ লিখতে পারেন। আমরা যথাযত চেস্টা করব আপনার সঠিক উত্তর দিতে। ভালো লাগলে ধন্যবাদ দিতে ভুলবেন না।
- শুভকামনায় ওয়েব স্কুল বিডি
ConversionConversion EmoticonEmoticon