Important General Knowledge part8

Posted by: | Published: Tuesday, May 10, 2016 | Categories:
General knowledge, current affairs questions and frequently asked gk questions for competitive exam like bank, bcs and government job in Bangladesh and foreign affairs. There are near about 1500 General Knowledge question. You should practice this for any competitive exam.

অনলাইন এক্সামের বিভাগসমূহ:
এস.এস.সি
এইচ.এস.সি
বিসিএস প্রিলি টেষ্ট
জে.এস.সি সকল শ্রেণির সৃজনশীল প্রশ্ন (খুব শীঘ্রই আসছে)
বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি (খুব শীঘ্রই আসছে)

Important General Knowledge part8

51. Firoja Begum is the first mother of the Test Tube Baby of Bangladesh.

http://www.webschoolbd.com/
52. Bangladesh is the 136th member of United Nations.

53. Hamidur Rahman is the creator of Central Martyr Cairn.

54. Only 2 Women has been nominated for “Beerprotik” designation in Bangladesh.

55. Bangladesh is the 7th Largest Country of the world as the basis of Population.

56. The volume of Scent Martin Island is only 12 Square Kilometers.

57. The Digital Telephone System was started in Bangladesh at 4th January, 1990.

58. Bangladesh got membership of OIC at 1974.

59. The subject which is more focused in the national anthem of Bangladesh is – Natural Beauty of Bangladesh

60. The national game of Bangladesh is – Kabaddi

61. The first museum in Bangladesh is – Varendra Museum.

62. SAARC Agricultural Information centre is located in – Dhaka

63. Three Bangali people have won Nobel prizes so far. The areas in which the prizes were acquired are – Literature, Economics and Peace

64. 21 February was the same date of – 8 Falgun

65. First captain in the test cricket of Bangladesh is – Naimur Rahman

66. The first Bangladeshi woman who climbed Mount Everest is – Nisat MOzumdar

67. The acronym BARD stands for – Bangladesh Academy for Rural Development.

68. The ancient name of Barisal is – Chandradeep

69. Bangladesh constitutions was adopted -16 December, 1972

70. The ratio of length and breadth of the national flag of Bangladesh is – 5:3

71. Rupantarita Prakritik Gas Company Ltd (RPGCL) is a company of – Petrobangla

72. The national tree of Bangladesh is – Mango tree

73. The first sea shore gas field in Bangladesh is – Sangu

74. The architect of Mishuk – Hamiduzzaman Khan

75. Cellular telephone starts in Bangladesh at – 8 August 1993

76. The Mughal emperor visited Dhaka is – Humayun.

77. The national flag of independence Bangladesh was hosted on – 2 March 1971

78. First community radio of Bangladesh is – Radio Padma.

79. The famous Bangladeshi player Mr. Siddiqur Rahman plays – Golf

80. The organization declared 21February as the international Mother Language Day is – UNESCO

81. The Mosque of Binot Bibi is located at – Dhaka

82. The largest tribe in Bangladesh is – Chakma

83. An institution was created due to language movement named – Bangla Academy.

84. The spelling of Dacca changed to Dhaka in the year of -1988

85. Bangladesh Folk Art Museum is located in – Sonargaon.

86. The last Mughal Emperor – Bahadur Shah Jafar

87. The largest land port of Bangladesh is – Benapole

88. National Agricultural Day of Bangladesh – 1 Agrahayan

89. Which city is the highest capital in the world?
Ans: Lapaj Bolivia

90. Which is the biggest museum in the world?
Ans: London Museum

91. Who is the first female recipient of Nobel Prize?
Ans: Madam Curry.

92. Which organization gives noble prize?
Ans: Academy for Motion Pictures, Arts and Science

93. Which is the biggest country in South Asia?
Ans: India.

94. Operation Desert Storm is related with-
Ans: 1991 War subMediterranean

95. Who is the “man of the Match” of T-20 world cup 2009?
Ans: Shahid Afridi

96. Which country is known as birth place of democracy?
Ans: Greece

97. What is a Mega City?
Ans: If a city has more than I crore people

98. Which is the longest river in Bangladesh?
Ans: Padma.

99. What is Ishardi 254?
Ans: Locally developed sugar cane

100. Who is the inventor of Bacteria?
Ans: Lewen Hook

Previous
Next Post »

আপনার কোন কিছু জানার থাকলে কমেন্টস বক্স এ লিখতে পারেন। আমরা যথাযত চেস্টা করব আপনার সঠিক উত্তর দিতে। ভালো লাগলে ধন্যবাদ দিতে ভুলবেন না।
- শুভকামনায় ওয়েব স্কুল বিডি
ConversionConversion EmoticonEmoticon