Microsoft Excel – Set 6

Posted by: | Published: Thursday, January 21, 2016 | Categories:
A new MCQ Questions set on the category of Microsoft Excel. Here in this set you’ll get 30 Multiple Choice Questions related to Microsoft Excel and four options for each questions having only one options correct option. Select your answer first and then check with given correct answer. Correct answers of these Questions are given end of this question set.


1. Which of the following syntax is correct regarding to SUM function in Excel?
A. =SUM (A1, B1)
B. =SUM (A1:B9)
C. =SUM (A1:A9, B1:B9)
D. All of the above

2. What is the shortcut key to hide entire column?
A. CTRL + −
B. CTRL + 0            
C. CTRL + H
D. CTRL + C

3. How to specify cell range from A9 to A99 in Excel?
A. (A9, A99)
B. (A9 to A99)
C. (A9 : A99)
D. (A9 – A99)

10-4. Selecting the Column G & H then choose Insert->Columns. What will happen?
A. 2 Columns will be inserted after Column F
B. 2 Columns will be inserted after Column G
C. 2 Columns will be inserted after Column H
D. 2 Columns will be inserted after Column I

5. How to restrict the values of a cell so that only whole numbers between 9 and 99 can be entered in a cell.
A. The Settings tab under the menu Format -> Cells
B. The Settings tab under the menu Data -> Validation
C. The Settings tab under the menu Data -> Filter -> Advanced Filter
D. the Settings tab under the menu Format -> Conditional Formatting

6. Clear the contents by pressing “DELETE” key from a keyboard will clear
A. Text Only
B. Format Only
C. Contents Only
D. Both Contents and Format

7. Which of the following shortcuts can be used to insert a new line in the same cell?
A. Enter
B. Alt + Enter
C. Ctrl + Enter
D. Shift + Enter

8. What is the quickest way to select entire worksheet?
A. Choose Edit -> Select all from the Menu
B. Click on the first column, press Ctrl, and then click on the last column
C. Click on the first column, press Shift, and then click on the last column
D. Click on the rectangle box on the upper left corner where column headings and row headings meet

9. A smart tag will be removed from a cell when
A. the cell is moved
B. the cell is hidden
C. the data in the cell is changed or deleted
D. the formatting of the cell is changed

10. Which of the following options is appropriate to show the numbers 9779851089510 in a cell?
A. Enclose the number is brackets
B. Place the character T before the number
C. Place the character TX before the number
D. Apply the Text format in the cell and type the numbers

11. Which of the following is correct syntax in Excel?
A. =IF(LogicalTest, TrueResult, FalseResult)
B. =IF(LogicalTest, (TrueResult, FalseResult))
C. =IF(LogicalTest, TrueResult) (LogicalTest, FalseResult)
D. =IF(LogicalTest, TrueResult), IF(LogicalTest, FalseResult)

12. Which of the following is correct?
A. =POWER(2^3)
B. =POWER(2,3)            
C. =POWER(2#3)
D. =POWER(2*3)

13. Selecting the Rows 5 & 6 then choose Insert->Row. What will happen?
A. 2 Rows will be inserted after Row 4
B. 2 Rows will be inserted after Row 5
C. 2 Rows will be inserted after Row 6
D. 2 Rows will be inserted after Row 7

14. If 4/6 entered in a cell without applying any formats, Excel will treat this as
A. Fraction
B. Number
C. Text
D. Date

15. If the values in A1 is “MCQ” and B1 is “Questions”, which function will return “MCQ@Questions” in cell C1?
A. =A1 + “@” + B1
B. =A1 # “@” # B1
C. =A1 & “@” & B1
D. =A1 $ “@” $ B1

16. How to fit long texts in a single cell with multiple lines?
A. Start typing in the cell and press the Enter key to start another line
B. Use the Wrap Text option in the Format -> Alignment menu
C. Use the Shrink to Fit option in the Format -> Cells -> Alignment menu
D. All of above

17. If particular workbook have to open each time Excel started, where that workbook should be placed?
A. AUTOEXEC Folder
B. AUTOSTART Folder
C. EXCELSTART Folder
D. XLSTART Folder

18. If the cell B1 contains the formula = $A$1, which of the following statements is true
A. There is a relative reference to cell A1
B. There is an absolute reference to cell A1
C. Further changes in value of A1 will not affect the value of B1
D. Further changes in value of B1 will affect the value of A1

19. Worksheet can be renamed by
A. Adding ? symbol at the end of filename while saving workbook
B. Click on Worksheet tab by Holding CTRL Key and type new name
C. Double Click on the Worksheet tab and type new name
D. Worksheet cannot renamed

20. What is the shortcut key to hide entire row?
A. CTRL + H
B. CTRL + R
C. CTRL + 9
D. CTRL + –

21. What is the shortcut key to insert a new comment in a cell?
A. F2
B. Alt + F2
C. Ctrl + F2
D. Shift + F2

22. Which option allows you to Bold all the negative values within the selected cell range:
A. Zero Formatting
B. Conditional Formatting      
C. Compare Formatting
D. Negative Formatting

23. What is the shortcut key to insert new sheet in current workbook?
A. F11
B. Alt + F11
C. Ctrl + F11
D. Shift + F11

24. Which one is the last column header in Excel 2007?
A. XFD
B. XFX
C. XFL
D. XFT

25. In maximum, how many sheets can be set as default while creating new workbook?
A. 254
B. 255
C. 256
D. No Limit

26. “New Comment” option can be found under _________ tab
A. Insert
B. Data
C. Review
D. View

27. In Excel, by default Numeric Values appears in
A. Left aligned
B. Right aligned
C. Center aligned
D. Justify aligned

28. To show/hide the grid lines in Microsoft Excel 2007
A. Page Layout -> Grid lines -> View
B. Insert -> Grid lines -> View
C. View -> Grid lines -> View
D. Edit -> Grid lines -> View

29. What will be the result if you type =A1=B1 in cell C1?
A. Yes or No
B. True or False
C. Value of A1
D. Value of B1

30. In Excel _______ may not contain in Formula
A. Text Constant
B. Number Constant
C. Circular Reference
D. All of them

Answers
1 – D / 2 – B / 3 – C / 4 – A / 5 – B / 6 – C / 7 – B / 8 – D / 9 – C / 10 – D
11 – A / 12 – B / 13 – A / 14 – D / 15 – C / 16 – B / 17 – D / 18 – B / 19 – C / 20 – C
21 – D / 22 – B / 23 – D / 24 – A / 25 – B / 26 – C / 27 – B / 28 – A / 29 – B / 30 – C

Previous
Next Post »

আপনার কোন কিছু জানার থাকলে কমেন্টস বক্স এ লিখতে পারেন। আমরা যথাযত চেস্টা করব আপনার সঠিক উত্তর দিতে। ভালো লাগলে ধন্যবাদ দিতে ভুলবেন না।
- শুভকামনায় ওয়েব স্কুল বিডি
ConversionConversion EmoticonEmoticon