Comprehension for Bank Exams (Part 3)

Posted by: | Published: Thursday, July 21, 2016 | Categories:
ওয়েব স্কুল বিডি : সুপ্রিয় শিক্ষার্থী বন্ধুরা, শুভেচ্ছা নিয়ো। আজ তোমাদের Bank Recruitment Exam থেকে English ধারণা নিয়ে আলোচনা করা হলো

অনলাইন এক্সামের বিভাগসমূহ:
জে.এস.সি
এস.এস.সি
এইচ.এস.সি
সকল শ্রেণির সৃজনশীল প্রশ্ন (খুব শীঘ্রই আসছে)
বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি (খুব শীঘ্রই আসছে)
বিসিএস প্রিলি টেষ্ট

GRE Comprehension for Bank Recruitment Exams (Part 3)

http://www.webschoolbd.com/

Comprehension (1): There is a quite common sentiment that the use of nuclear arms is obviously different to morality and that it’s making probably so, does not go far sufficient. These activities are not only conflicting to ethics but also to law and if the lawful objection can be added to the ethical, the argument beside the use and the produce of these weapons will significantly be unbreakable. Now the time is ripe to estimate the duty of scientist who intentionally uses their proficiency for the creation of such weapons which has deterious result on mankind. To this should be added to the fact that more than 50% of the trained scientific manpower on the earth is now busy in the armaments business. Now it is suitable that manufacture of arms of death in a world of scarcity is a question that must lay a hand on the scientific conscience. A gathering of biologists on the Long term wide-reaching Biological cost of Nuclear War added scary dimensions to those biological affects consequential from weather changes may at least be as severe as the direct ones. Sub cold temperature , low light levels and high dose of ionizing and ultra violet rays expanding for many months after a huge scale nuclear nation , at least in thenorthern hemisphere. Efficiency in usual and agricultural eco systems could be ruthlessly constrained for a year or more. Post war survivors would face malnourishment as well as chilly condition in the dark and be bare to near lethal dose of rays. If, as now seems possible, the southern hemisphere were exaggerated also, worldwide disruption of the bio sphere could result. In any event there could be stern consequences, even in the areas not exaggerated directly, because of the inter trust of the world financial system. In either case the extermination of a large fraction of the earth’s animals, plants and microorganisms seems probable. The inhabitant’s size of Hemo sapiens possibly could be condensed to pre historic levels or below and annihilation of the human genus itself cannot be debarred. 


1.The author of the passage seems to be of the view that
A.Utilization of valuable knowledge for manufacture of lethal weapons is inhuman
B.Utilization of scientific skills in manufacture of weapons is appropriate
C.Manufacture of weapons of death would help eradication of poverty
D.Spending money on manufacture of weapons may be justified subject to availability of funds
E.The evaluation of the scientist expertise show their incompetence
Ans : A 

2.The author’s most important objective of writing the above passage seems to------
A.Explain scientifically the climate changes resulting from use of nuclear weapons
B.Highlight the use of nuclear weapons as an effective population control measures
C.Duly highlight the supremacy of the nations which possess nuclear weapons
D.Illustrate the devastating effects of use of nuclear weapons on mankind
E.Summarize the long biological effects of use of nuclear weapons
Ans : E 

3.Which of the following is one of the consequences of nuclear war?
A.Southern hemisphere would remain quite safe in the post war period
B.Post war survivors being very few will have abundant food
C.Fertility of land will last only for a year or so
D.Lights would be cooler and more comfortable
E.None of the above
Ans : C 

4.According to the passage the argument against the use and manufacture of nuclear weapons
A.Becomes stronger if legal and moral consideration are combined
B.Does not stand the test of legality
C.Is acceptable only on moral grounds
D.Possesses legal strength although it does not have moral standing
E.None of the above
Ans : A 

5.It appears from the passage that the use of nuclear weapons is considered against morality by
A.Most of the scientist who devote their valuable skills to manufactures nuclear weapons (
B.Almost all the nations who cannot afford to manufacture and sell weapons
C.A minority group of scientist who have the necessary skills and competence
D.Only the superpowers who can afford the manufacture and sell weapons
E.Only such of those nation who cannot afford to manufacture and sell weapons
Ans : B  

Comprehension (2): It is to growth in the human sciences that we should look to open the tribulations which have resulted from facts of the material world hastily and apparently obtained by populations unaware of the changes in them that the new facts has made very important. The road to a more contented world than any known in the history lies open before us if atavistic unhelpful passion can be kept in restraint while the essential adaptation are made. Fears are predictable in our time, but hopes are similarly balanced and far more probable to bear fine fruit. We should study to believe rather less of the hazard to be avoided than of the superior that will lie inside our grasp if we can consider in it and let it control our feelings. Science, anything obnoxious cost it may have by the way, is in its very temperament a liberator, a liberator of repression to physical personality and in time to come, a liberator from the burden of unhelpful passion. We are on the doorsill of thorough tragedy or unprecedentedly magnificent attainment. No earlier age has been burdened with troubles so important, and it is to knowledge that we should look to for a content future.

1.If man’s bestial yearning is controlled
A.The present will be brighter than the future
B.The future will be tolerable
C.The present will become tolerable
D.The future will be brighter than the present
E.None of the above
Ans : D

2.Should human sciences be developed because they will?
A.Eliminate the destruction caused by a superficial knowledge of the physical world
B.Make us conscious of the changing world
C.Provide more knowledge of the physical world
D.Make us conscious of the changes in ourselves
E.None of the above
Ans : A 

3.What does science liberate us from? It liberates us from
A.Idealistic hopes of a glorious future
B.Fears and destructive passion
C.Bondage to physical nature and from passions
D.Slavery to physical nature and from passions
E.None of the above
Ans : D

4.Fears and hopes according to the author
A.Are irrational
B.Can bear fruit.
C.Are closely linked with the life of modern man
D.Can yield good results
E.None of the above
Ans : C 

5.To carve out a bright future man should
A.Analyze dangers that lie ahead
B.Try to avoid dangers
C.Cultivate to positive outlook
D.Overcome fears and dangers
E.None of the above
Ans : C


অনলাইন এ ক্লাস করুন একদম ফ্রী. …
প্রতিদিন রাত ৯টা থেকে ১০.৩০টা পর্যন্ত
Skype id - wschoolbd



Previous
Next Post »

আপনার কোন কিছু জানার থাকলে কমেন্টস বক্স এ লিখতে পারেন। আমরা যথাযত চেস্টা করব আপনার সঠিক উত্তর দিতে। ভালো লাগলে ধন্যবাদ দিতে ভুলবেন না।
- শুভকামনায় ওয়েব স্কুল বিডি
ConversionConversion EmoticonEmoticon