Important General Knowledge part10

Posted by: | Published: Tuesday, May 10, 2016 | Categories:
General knowledge, current affairs questions and frequently asked gk questions for competitive exam like bank, bcs and government job in Bangladesh and foreign affairs. There are near about 1500 General Knowledge question. You should practice this for any competitive exam.


অনলাইন এক্সামের বিভাগসমূহ:
এস.এস.সি
এইচ.এস.সি
বিসিএস প্রিলি টেষ্ট
জে.এস.সি সকল শ্রেণির সৃজনশীল প্রশ্ন (খুব শীঘ্রই আসছে)
বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি (খুব শীঘ্রই আসছে)

Important General Knowledge part10 for Bank, BCS and PSC non cadre Exam:

1.Which sector contributes most to the GDP in Bangladesh at present?
Answer: Garments Sector

http://www.webschoolbd.com/
2.The largest district of Bangladesh in respect of area?
Answer: Rangamati

3.Balanced food consists of how many ingredients?
Answer: 6

4.Which one is the biggest island of Bangladesh?
Answer: Bhola

5.Refrigerators keep food unspoiled because?
Answer: At its low temperature, bacteria and moulds are inactive

6.Poets died in road accident?
Answer: Jibananda Das

7.Which of the country is a member of OIC although majority of the people are not Muslim?
Answer: Uganda

8.What is the number of Ramadan month in the Islamic Calendar?
Answer: 9th

9.Dhaka Carzon Hall was build in the year?
Answer: 1904-05

10.Naiko Gax company belongs to which of the country?
Answer: Canada

11.The sundarban covers?
Answer: Khulna, Satkhira, Bagerhat

12.Largest tribe in Bangladesh?
Chakma

13.February 21st was declared ‘International Mother Language Day’ by?
Answer: UNESCO

14.What is the length of the Jamuna Bridge?
Answer: 4.8km

15.Which city is called the ‘The city of flowering trees’?
Answer: Harare

16.Who is the designer of the National Flag of Bangladesh?
Answer: Kamrul Hasan

17.For which historical event the year of 1789is renowned?
Answer: French revolution

18.The documentary film ‘Stop Genocide’ related to independence war of Bangladesh was directed by? Answer: Zahir Raihan

19.KYC stands for ?
Kinetic Yield Center

20.The source of solar energy is ?
Answer: Nuclear fusion

21.Who was the last Mughal Emperor?
Answer: Bahadur Shah II

22.Who compiled and edited the documents of liberation war of Bangladesh?
Answer: Hasan Hafizur Rahman

23.One nautical mile= ?
Answer: 2.254km

24.Who wrote introduction of the book song offering of Rabindranath Tagore?
Answer: W.B. Yeats

25.Which Arabic country first recognized Bangladesh as an independent country?
Answer: Iraq

26.Tides are caused by the?
Answer: Gravitational attraction of the sun and the moon on earth surface

27.Democracy is a government of the people, by the people, for the people. This statement is attributed to? Answer: Abraham Lincoln

28.Guantanamo Bay detection camp locate in?
Answer: Cuba

29.Which country is bordered by both the Atlantic and Indian Ocean?
Answer: South Africa

30.Where do most of the Manipuri ethnic group people live in Bangladesh?
Answer: Sylhet

31.What is the term used to describe the recent economic conundrum faced by the US Government? Answer: Fiscal Cliff

32.Where is the headquarters of the World Bank located?
Answer: Washington DC

33.An increase in the growth rate of the money supply is most likely to be followed by?
Answer: Inflation

34.Who is the first cricketer to score a double century in an innings in one day cricket?
Sachin Tendulkar

35.In which district Bangladesh, is the Mosque of Binot Bibi Locate?
Answer: Dhaka

36.According to the Islamic Economics, which should be the return for an investor?
Answer: Profit or Loss

37.Which of the following credit rating systems has recently been adopted for insurance companies in Bangladesh? Answer: CAMEL

38.In Bangladesh, which organization is responsible for conducting the research on Islamic Economics? Answer: Islamic Economics Research Bureau

39.Combination of Stagnation and Inflation is called?
Answer: Stagflation

40.A ‘Bull Market’ means that share price are?
Answer: Rising

41.Which organization is the regulator of the capital market in Bangladesh?
Answer: SEC

42.Where is the headquarter of the Islamic Development Bank Locate?
Answer: Jeddah

43.Which of the following is the principal guideline to be followed in Islamic Banking?
Answer: Shariah law

44.Against which country did Bangladesh cricket team played their first test cricket match?
Answer: India

45.How many countries have got the status of the member state of United Nations?
Answer: 193

46.Who was the first Bangladeshi woman to climb the Mount Everest?
Answer: Nishat Mozumdar

47.Currency of China?
Answer: Yuan

48.Where was the Flag of Bangladesh raised first?
Answer: University of Dhaka

49.Scheduled Banks of Bangladesh are regulated under?
Answer: Bank Company Act, 1991

50.Which sector got the highest allocation for expenditure in Bangladesh national budget 2013-14?
Answer: Public Administration

Previous
Next Post »

আপনার কোন কিছু জানার থাকলে কমেন্টস বক্স এ লিখতে পারেন। আমরা যথাযত চেস্টা করব আপনার সঠিক উত্তর দিতে। ভালো লাগলে ধন্যবাদ দিতে ভুলবেন না।
- শুভকামনায় ওয়েব স্কুল বিডি
ConversionConversion EmoticonEmoticon